Gevolgen van de wereldwijde terreur – Jihadisme – Islamisme

Gevolgen van de wereldwijde terreur – Jihadisme – Islamisme

 

De aanslagen op 11 september 2001, naar de Amerikaanse datumnotatie (maand/dag) vaak aangeduid als 9/11 (Engels: nine eleven), omvatten een viertal terroristische aanslagen die op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 door middel van gekaapte passagiersvliegtuigen in het noordoosten van de Verenigde Staten werden uitgevoerd. De Saoedi-Arabische multimiljonair Osama bin Laden en zijn islamistische terreurorganisatie Al Qaida worden voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden.

Op deze datum boorden zich twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center, gelegen op de zuidelijke punt van Manhattan in New York City en een ander vliegtuig in het Pentagon, in de buurt van Washington D.C. Een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania).

De aanslagen werden volgens officiële rapporten uitgevoerd door negentien uit het Midden-Oosten (met name uit Saoedi-Arabië) afkomstige leden van Al Qaida.

Deze terroristische aanslagen worden beschouwd als een van de grootste uit de geschiedenis. Volgens officiële cijfers uit februari 2005 kwamen bij de aanslagen 2974 mensen afkomstig uit meer dan 90 landen om het leven, wat meer is dan bij de aanval op Pearl Harbor. Van nog 24 vermisten wordt aangenomen dat ze overleden zijn.

 

Economische gevolgen

Beurskoersen zakten onmiddellijk na de aanslag fors in. Vooral luchtvaartmaatschappijen en aan het toerisme verwante bedrijven leden enorme verliezen. Economisch herstel na de reeds ingezette kleine recessie werd door dit alles bemoeilijkt.

De financiële prioriteiten van de Amerikaanse regering werden verschoven. Een maand na de aanslag hadden 200 000 Amerikanen hun baan verloren, waarvan 100 000 in de vliegtuigindustrie. De Amerikaanse overheid presenteerde een stimuleringsprogramma. De beurs van New York werd heropend op 17 september 2001. Aanvankelijk was het zwaar weer voor beleggers, maar enkele maanden later waren de beurzen in het algemeen redelijk van de klap hersteld.

 

Oorlog tegen het terrorisme

De Verenigde Staten beschouwden de aanvallen als een directe oorlogsverklaring aan de VS. De VS heeft daarop bij monde van president George W. Bush, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en minister van Defensie Donald Rumsfeld de oorlog verklaard aan het terrorisme en doet daarbij een beroep op het NAVO-verdrag.

De regering Bush nam een aantal maatregelen, die rechtstreeks voortvloeiden uit de “Oorlog tegen het terrorisme”:

 

  • publicatie van een lijst met meest gezochte terroristen (oktober 2001);
  • de oorlog tegen Afghanistan (7 oktober 2001);
  • Aanname van de Patriot Act (oktober 2001);
  • opzegging van het ABM-verdrag met Rusland inzake de beperking van raketafweersystemen. De dreiging uitgaande van “schurkenstaten” werd als argument hiervoor aangevoerd;
  • de Bush-doctrine, die het recht op preventieve aanvallen tegen andere staten voor de VS reserveert indien zij een dreiging voor de eigen nationale veiligheid vermoeden (4 september 2002);
  • oprichting van een Ministerie voor Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security);
  • de oorlog tegen Irak (Golfoorlog in 2003);
  • het “Terrorist Information Awareness”-programma. 

 

Bron: Wikipedia

 

 

Meer informatie over 11 september 2001:

 

What We’re Fighting For, A Letter from America (12 februari 2002)

A World of Justice and Peace Would Be Different (2 mei 2002)

How Can We Coexist? (7 mei 2002)

In Search of a Progressive Islam door Farid Esack (2002)

Waar blijft de reformatie van de islam? door Ayaan Hirsi Ali (2002)

Secularisation of Islamic Society (ISIS)

Nach dem Krieg: Die Wiedergeburt Europas, Jürgen Habermas en Jacques Derrida (2003)

 

 

naar boven |